lauantai 23. helmikuuta 2013

Villasukat varpaista varteen magic loopilla

Koskapa tuo magic loopilla tekeminen oli suhteellisen hauskaa ja vaivatonta touhua, eikä varpaista varteen tehdyt sukatkaan mitkään mahdottomat toteuttaa, päätin yhdistää molemmat ja hauskaahan se oli!

Malli: Novita sukkalehti, malli Ö, kohoneulesukat
Suunnittelija: Minna Metsänen
Lanka: Novita 7-veljestä raita
Puikot: 3,5 Knit Pro pyöröt
Koko noin 38/39

Hieman huono tuo kuva valmiista sukista, kännykällä otin ja kun piti jättää salama pois, niin kaikki tärähdykset ja värähdykset sumentaa kuvaa. Mutta katselkaa sitä hieman kauempaa, niin ei näytä niin epäselvältä :)

Sukkien tekeminen siis alkoi varpaista, mikä tarkoitti googlettamista ja sieltähän löytyikin varsin mukava video silmukoiden luomiseen pyöröille kaksia sukkia varten. Silmukoiden luomisen opettelelin tältä videolta, joka on TiiCasan video ja taitaapi tuotapa olla turkkilainen silmukoiden luomistapa. Hauska ja nopea ja helppo jatkaa. Silmukoiden luomisen jälkeen kudoin kaksi kerrosta ja aloitin lisäkykset. Silmukkamäärä puikoilla oli kärjessä 12 silmukkaa kummallakin puikoilla ja lisäysten jälkeen silmukoita oli 24 silmukkaa puikolla, yhteensä siis 48 silmukkaa. Lisäykset tein sovittamalla sukkaa jalkaan ja lisäykset tulivat epätasaisesti, mutta omaan jalkaan sopiviksi.

Sukkien tekeminen on tarkkaa puuhaa ja siksipä meillä on virallinen laadun tarkkailija, Viiru, joka aina käy tarkistamassa sekä langan että tuotteen sen jokaisessa tekovaiheessa. Tässä sukat, kun lisäyksiä on tehty 10 silmukan verran. Silmukat lisäsin molemmin puolin sukan sivuja sekä jalkapöydän että jalkapohjan puolelle. Lisätty silmukka nostettiin edellisen kerroksen silmukasta ja kudottiin normaalisti oikein.

Malli neule sukkien kohopintaan oli suunniteltu perinteiselle tavalle tehdä sukat sukkapuikoilla varresta aloittaen, joten mallineuleen alkaessa heti lisäysten jälkeen käänsin Novitan sukkalehden ympäri ja seurasin mallikertaa nurin perin. En tiedä, olisiko sillä ollut juurikaan väliä, mutta ainakin näin tehden pinta mielestäni näyttää samalta, kuin alkuperäisessä kuvassa. Mallikerta koostui 4 silmukasta ja 8 kerroksesta, joissa vuorottelivat oikeat ja nurjat silmukat. Jalkapöydän päälle tein kohoneuletta ja jalkapohjan tein sileällä neuleella. Toisen sukan lanka tuli kerän sisältä ja toinen kerän päältä.

Sukkia oli helppo kokeilla jalkaan samaan aikaan, kun työ eteni ja näin sain soivettua kantapään sopivaan kohtaan. Tällä kertaa en halunnut tehdä tiimalasikantapäätä, vaan etsin netistä kantapään ohjeen, joka miellyttäisi omaa silmää enemmän. Löysinkin sellaisen Tuijan jutut -blogin kautta. Kantapään nimi on Sweet Tomato Heel ja se tehtiin lyhennetyin kerroksin, mutta helpommin kuin tiimalasikantapää ja lopputulos on mielestäni silmään kauniimpi ja paremmin jalkaan istuva.

Kantapäät muodostuivat kolmesta kiilasta, joiden väliin kudottiin kierros koko sukan ympäri. Tämä kantapää on sellainen, jonka pystyy toteuttamaan myös varresta aloitettuihin sukkiin, jota tulen varmasti kokeilemaan jossain vaiheessa.

Sukista tuli pitkävartisemmat kuin alunperin aioin, sillä päätin kutoa langan loppuun asti ja sitä jäikin vain noin metrin mittainen pätkä. Hieman harmittaa, että en tajunnut varren edetessä lisätä silmukoita pohkeen kohdalle, nyt sirot sukat jäävät omien paksujen pohkeideni vuoksi ryttyyn, mutta toisaalta, kauniit ja lämpimät ne on silti.

Ja kammoni raitalankoja kohtaan alkaa poistua, kuin myös pikkutarkkuus siinä, että raitojen pitää kulkea samassa tahdissa molemmissa sukissa tai sukat näyttävät parittomilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti